SICAK YAZ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
- Admin
- 21 Şub 2018
- 2 dakikada okunur
Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar (yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığında) sıcaklar nedeniyle artış görülüyor. Ayrıca, sıcak havalarda terlemeyle ortaya çıkan vücuttan su ve mineral kaybı sonucu; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri de yaşanabiliyor. Bebek ve çocuklar da sıcak havalardan etkileniyor; ishal görülme oranı artıyor. Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?
1.Su tüketiminizi artırın; Ortalama yetişkin bir bireyin vücudunun % 55–75 i sudur. Suyun; besinlerin emilim ve sindirim sırasında hücrelere taşınması, kabızlığın önlenmesi, vücut organlarının ve dokularının korunması, toksinlerin vücuttan arındırılması gibi birçok görevi vardır. Özellikle hava sıcaklığı arttığında su ihtiyacımızda artacaktır. Bu nedenle yaz aylarında günlük 2-2,5 lt su içilmesine mutlaka önem verilmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki çay, kahve, meyve suyu, asitli içecekler su yerine geçmemektedir.
2.Lifli gıdalar tercih edin; Posa içeriği en fazla olan besin grubu kuru baklagillerdir, bunları sert kabuklu meyveler, tam tahıllı ekmekler, sebze ve meyvelerdir. Bu gibi yiyeceklerin yağ oranının düşük ve kalorisinin az olmasının yanı sıra kolesterolü de düşürücü etkisi vardır. Her gün en az 1 öğününüzün yanına salata ilave ederek hem vitamin ve lif tüketiminizi artırmış hem de tokluk hissinizin daha çabuk oluşmasını sağlamış olursunuz. Salatalarınızın içerisine bir kaz küp buz koymanız sıcak havalarda serinlemenizi de sağlayacaktır.
3. Yaz meyveleri tüketin; Yaz sıcaklarından korunabilmek için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyvelerinin tüketilmesi gerekiyor. Ancak insülin direnci ve şeker hastası olan bireylerin meyve tüketirken onlar için hazırlanmış olan porsiyonlarda meyve tüketmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde meyve şekeri olan fruktoz kan şekerini arttıracaktır. Tüketilmesini önerdiğimiz yaz meyveleri, sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybını önlemesinin yanı sıra vücuda vitamin ve mineral desteği de sağlar.
4.Öğünlerinizi atlamayın; sık sık yapılan öğünler, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacak ve besinlerin yağ olarak depolanmasını önleyecektir. Metabolizma hızınızı artırmak ve dengeli beslenmek için günde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün tüketilmelidir. Öğün atlanarak uzun süre (4-5 saat ) aç kalınmamalıdır.
5.Yağlı besinlerden uzak durun; aşırı yağlı gıdalar, kızartma kavurma yöntemiyle pişmiş yiyecekler, hamur işleri, sucuk, salam, pastırma gibi yiyeceklerden uzak durun. Bu besinlerin yerine ızgara ya da haşlama yapılmış, az yağda pişirilmiş yiyecekleri tercih edin.
6.Güne kahvaltı yaparak başlayın; güne istekli başlama da ve günü daha enerjik sürdürmede sabah kahvaltısı ve içeriği büyük önem taşır. Kahvaltı yapmanız metabolizmanızı % 15–20 oranında artırmaya yardımcı olacaktır ve sizde vücudunuzun erken uyanmasını sağlayacaksınız.
7.Tuz tüketiminizi azaltın; Özellikle yaz aylarında, sıcaklığında artması ile birlikte ödem oluşma riski artacaktır. Başta tuz olmak üzere turşu gibi yiyecekler ödem oluşturabileceğinden tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının sıcak havalarda bilhassa tuz tüketimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
8. Besin zehirlenmelerine dikkat edin; Sıcaklığın artmasıyla birlikte gıdaların bozulma riski de artacaktır. Bu nedenle besinleri uygun koşullarda saklamaya ve son kullanma tarihlerine bakmaya özen gösterin.
Diyetisyen Sevinç Sevinçer
Büyük Anadolu Hastanesi - Doğum Okulu
Son Yazılar
Hepsini GörYaz mevsimi geldiğine göre kültür olarak en sevdiğimiz “Piknik Sezonu” açılmış oldu. Yazın güneşli günler ve sıcak...