HAMİLİKTE ÖDEMLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
- Admin
- 21 Şub 2018
- 2 dakikada okunur
Hamilelikte sık rastlanan şikâyetlerden biri de ellerde ve ayaklarda oluşan şişliklerdir. Vücudun dokuları arasında biriken fazla suyun toplanmasıyla belirli bölgelerde şişlikler oluşur ve bu şişliklere “ödem” adı verilir. Hamileliğin ilk aylarında ödeme pek rastlanmaz, genellikle kilonun arttığı hamileliğin ilerleyen aylarında ortaya çıkar.
Hamilelik döneminde vücutta hormonların etkisi ile su tutulumu olur, bu değişiklik tüm anne adaylarında olurken ödem bulgusu özellikle fazla kilolu olanlarda daha belirgindir. Bazen yürümeyi güçleştirir, ayakkabılar olmaz, ayakkabı numaralarında büyüme olur, bazen de ellerdeki ödem nedeniyle parmaklardaki yüzükler sıkmaya ve bileklikler olmamaya başlar. Ayakta uzun süre durarak çalışanlarda veya sürekli oturarak bacaklarını sarkıtanlarda ödem daha fazla görülür.
Hamilelikte Ödem Neden Oluşur?
Kanın yapısı %90-92 oranında sudan oluşmaktadır. Hamilelikte oluşan fizyolojik değişimler nedeniyle artan kan ihtiyacını karşılamak için vücutta su tutumu olur. Damar içerisindeki kan miktarı neredeyse %50 oranında artar. Bu sıvının bir kısmı damar dışındaki dokulara sızar ve bu nedenle damar dışındaki dokularda ödem oluşabilir.
Hamilelikte Ödemi Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır.
Hamilelik döneminde yüksek miktarda tuz içeren (salamura, şalgam suyu, turşu, peynir, galeta ve kraker gibi) besinleri fazla tüketmek ödem artışını hızlandırır.
Günlük tüketmeniz gereken tuz miktarı 6 gram (1 tatlı kaşığı) ve sodyum miktarı da 2,4 gramdır.
Hamilelik dönemini sağlıklı bir şekilde tamamlamak ve bebeğin gelişimi için, günlük tükettiğiniz su miktarını mutlaka arttırmalısınız. Günlük su tüketimi en az 10-12 bardak su veya 2-2.5 litre su olmalıdır.
Hamilelik dönemindeki ödemi azaltmak için düzenli egzersiz yapılmalıdır. Ayakta durarak çalışmak zorunda olanlar arada yürüme hareketi yaparak bacak kaslarının çalışmasını sağlamalı ve belirli aralıklarla uzanıp ayaklarını yukarı kaldırarak (10-15 derecelik açıyla) dinlendirmelidir.
Uzun süre ayakta kalmamaya çalışmak, uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya çalışmak, arada kalkıp dolaşmak, bacakları hareket ettirmek, ayakları yükselterek dinlendirmek ödemi azaltmanıza yardım edecektir.
Hamilelik dönemindeki ödem artışı, aynı zamanda kan pıhtılaşma problemi veya preeklemsi gibi sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. El ve ayaklarınızda fazla ödem olduğunu hissederseniz mutlaka kadın doğum uzmanınıza ve diyetisyeninize danışmalısınız.
Son Yazılar
Hepsini GörYaz mevsimi geldiğine göre kültür olarak en sevdiğimiz “Piknik Sezonu” açılmış oldu. Yazın güneşli günler ve sıcak...